2016. július 27., szerda

Az öregecskék, egyik a másik után



Kicsi Kincsem!

Évikéék – tudod, a varsányi családom – csak sorolják a számba vehető öregeket, legtöbbször el is visznek, bemutatnak, mégis más úgy... közben etetnek. Első este tinóru gombapörkölt nokedlival. És ugye velük ebédelek vasárnap? Lesz nyúlleves –a környék hagyománya, mindenki megemlíti.
Én meg hálásan eszem a finomságokat, és beszélgetek az öregecskékkel, egyikkel a másik után.

Ilon néni a falu végén lakik, épp meggyet készül magozni, szívességből, a szomszédnak („megcsinálom, aranyom, persze, hogy megcsinálom”), de nem engedi, hogy segítsek, „csak összekoszolná a kezét”. Ma, sajnos, fáj a feje, nincs sok kedve mesélni.

Pista bácsi 92 éves, 3 éve agyvérzést kapott, de vannak jó napjai, hát próbálkozom.
Ma közepes a helyzet, inkább Jutka, a lánya mondja el helyette a már sokszor hallott történeteket. Pista bácsi 19 éves korában orosz hadifogságba esett (épp, mint az én édesapám. Megvan a kapocs!). A beszélgetés kicsit akadozik, de egyre többet mosolygunk egymás szeme mélyére, és mire elbúcsúzom, azt érzem, megszerettük egymást. Jutkával, aki Németországból jött haza, hogy az édesapja mellett legyen, a kapuban még megosztjuk reményünket, hogy „majdcsak jobb lesz a világ, és az emberek kedvesebbek lesznek egymáshoz.”
Nem hallottam semmi különöset, a film szempontjából is felejthető találkozás volt, és mégis: melegíti a szívemet, és könnyű léptekkel megyek tovább..

a következő Pista bácsihoz, aki már 95 éves, de a 75-öt is elhinném, magas, erős ember, egyedül él, a fiai gondoskodnak róla, minden nap ott vannak nála, már a kertet is ők művelik. Béla, az egyik fia, hoz is be frissen szedett szamócát, málnát, csokis süti is kerül az asztalra, és, persze, feltétlenül koccintanunk kell a házi pálinkával. Kényeztetnek, Pista bácsi lelkesen mesél, csak épp egész másról, ugyanis teljesen süket. Jön a mentő ötlet: leírom: „Az asszonyokról tessék mesélni, Pista bácsi! Betűzgeti is, de talán nem tudja kiolvasni, leírom nyomtatott nagybetűkkel – eredmény nélkül. Pista bácsi nem sokat bajlódik a betűimmel, mesél tovább, arról, ami eszébe jut, s közben egyre unszol: vegyen még! Búcsúzóul mindkét hatalmas tenyerébe veszi a kezem, megszorongatja, mosolyogva integet.

Annus néni is málnával traktál – nagy szerencsém van: Nógrád málnatermő vidék, épp most érik. Most aztán annyit ehetek, amennyi belém fér.
Várja haza az ő Pista bácsiját a kórházból, minden héten kezelésekre jár, mióta stroke-ot kapott. Annus nénivel a hagyományőrző csoportban találkoztak, együtt szoktak énekelni, táncolni. Két nappal később Pista bácsi nekem is elénekli a kedvenc nótáit, ültében is ritmusra jár a lába, a járókeret mozdulatlan lába mellett. Még most is szépen énekel, Annus néni oldalra húzódva, megilletődötten hallgatja. Öregségükre kerültek össze, özvegyek voltak mindketten. A rossz nyelvek beszélik, hogy „persze, szép nyugdíja van a Pista bácsinak”, de mondhatnak, amit akarnak, látni, hogy szeretik egymást.
- Biztos, hogy én már nem is élnék, ha ő nem lenne – mondja Pista bácsi. Annus néni meg a kezébe ad egy kistányért a kedvenc süteményével.

Egész nap szeretetben úszom; árad az öregecskékből, s én is kapok belőle. Ezt kívánom Neked, is, Kiscsillagom! Ölellek


     


                                                         Pista bácsik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése